Ja, och idag dog förmodligen hoppet om att jag skulle kunna ta mig in i riksdagen. Oavsett hur välkänd jag är, oavsett vilken arbetsinsats jag haft för min personvalskampanj, oavsett hur många lagar jag ändrat, hur mycket jag debatterat, hur mycket jag alls uträttat och oavsett hur många som faktiskt vill rösta på mig.
Visserligen förstod jag att det fanns vissa begränsningar geografiskt, men att det i praktiken inte finns en enda sportslig chans att alls rösta på mig i valet kom som en total överraskning.
Jag kan förstå den ursprungliga och praktiska grunden i detta. Ursprungligen var det säkert så att det fanns en väldig massa mening i att representanter för en viss region skulle representera denna i riksdagen. Västgötarna ville driva sina intressen, stockholmarna sina och norrlänningarna ville ha sin talan. Men i en värld där vi inte längre enbart går ut och dricker öl med de lokala arbetskamraterna och byalaget utan mer och mer lever våra liv på en global arena, på nätet och därigenom på sådana virtuella communities som Facebook eller diverse maillistor är det närmast makabert att förhindra människor att rösta på sina egna familjemedlemmar, sina vänner eller kort och gott den politiker och debattör som haft mest genomslag och påverkat en som mest.
Varför skulle jag representera en FRA-kritiker från Göteborg sämre än någon annan? Varför skulle jag inte bry mig om frågor som berör kommunikationen mellan Stockholm och Gävle? Har jag nu så mycket genomslag däromkring att jag har ett drygt tiotal förfrågningar om hur man ska kunna rösta på mig, så måste de anse att jag är fullt kapabel att ta tillvara deras intressen.
Vårt valsystem idag är förlegat way beyond gammalmodigt, det är odemokratiskt, exkluderande och håller tillbaka den politiska utvecklingen. Systemet är utifrån dagens förutsättningar uppenbart uppbyggt för att totalt demolera alla chanser hos unga och nya politiker att göra en resa från gräsrot till riksdagsledamot. Det är ett problem vi måste se över så snart det alls är möjligt. Det är fullkomligt orimligt att vi har ett system som i så liten grad lever upp till det moderna samhällets representationskrav.
Jag har hittills fått ett drygt hundratal förfrågningar direkt via telefon, mail, communities och liknande. Alla frågar samma sak. Hur gör jag för att kryssa in dig, min favoritkandidat, till riksdagen i år?
Det är förfrågningar från hela landet. Från Malmö i södern till Arvidsjaur i norr. Även förfrågningar från Sydamerika och Asien har jag fått, och från Holland. Från utlandssvenskar som inte kan rösta på mig. Men det hjälper föga. Inte ens boende i Stockholms Stad får rösta på mig, fastän de bara bor kanske fem minuter från mig.
I ett demokratiskt samhälle borde man kunna välja själv vem som ska representera ens åsikter, önskningar, drömmar och värderingar. Det ska väl ändå inte partierna eller staten göra, mer än i allra nödvändigaste och praktiskt mest minimala mån?
Samtidigt är samtliga etablerade partiers listor låsta. Det innebär att det inte finns en chans i hela världen att det går att kryssa mig om man inte råkar bo i Stockholms Län. Men då har vi tyvärr också problemet att partiet av någon anledning valt att vara enda parti som inte skickat ut valsedlar till sina väljare lokalt i exempelvis Huddinge där jag bor. Märkligt, med tanke på att upp till 60% av alla röstande gör det genom förhandsröstning idag. Till och med mupparna i Sd har skickat listor åt mig. Jag plockade upp eländet med skydd på händerna och slängde det omgående. Jag tror inte att jag blev allvarligt kontaminerad. Jag ber allra ödmjukast om ursäkt, men jag tror att det är ett jättemisstag att inte sprida valsedlar till en majoritet av alla de möjliga väljarna.
Det här innebär nu, hur som helst, att jag har hundratals som hör av sig till mig och som inte kan rösta på mig. Även lokalt i min egen kommun, för att de inte har möjlighet att ta sig till de lokala valstugorna på grund av arbete eller liknande. De hade kunnat rösta på mig om de fått hem valsedlarna och kunnat besöka en valstuga nära arbetet. Men nu säger många att de väljer ett annat parti eller att inte rösta istället. Detta är alltså inklusive länet som är min egen krets, om de inte haft turen att råka komma över den aktuella listan. Men det verkar långt ifrån säkert. Den är mer sällsynt än guld och saffran just nu, sägs det.
Och utöver det dryga hundratal som hört av sig och som vill rösta på mig, men inte kan, hur många andra har upptäckt samma sak och valt att rösta på någon annan eller på ett annat parti istället? Hur många väljer att inte rösta alls? Hur många tusen röster kan jag potentiellt ha förlorat? Hur många av dessa röster går inte ens till mitt eget parti?
Hur mycket skadar detta mina möjligheter att ta mig in i riksdagen? Jag tror inte ens vi behöver kommentera på det.
Sverige påstår sig vara en demokrati. För att vara en demokrati har vi ett väldigt absurt och ickedemokratiskt valsystem. Jag har svårt att se att vi alls kan kalla detta en fungerande demokrati i ett samhälle som fungerar som det moderna Sverige.
I en tid då en majoritet av riksdagens beslut är kopplade till tidigare EU-beslut och då nära nog 98% av alla beslut som tas i riksdagen är kopplade till hela landet och inte en specifik ort eller region tycks det mig oerhört konstigt att inte en göteborgare eller ens en innerstadsbo i Stockholm ska kunna rösta på mig om de nu vill det. Och om de tror att jag har möjligheten att leva upp till deras förtroende som folkvald.
Jag kan inte se det här som något annat än samtliga etablerade partiers försök att hålla utmanare, oliktänkande och mindre etablerade politiker borta från riksdagen. Det är skamligt, ovärdigt ett demokratiskt samhälle och något som måste åtgärdas å det snaraste.
Idag, då jag förstod vidden av svårigheterna att kryssa mig, försvann orken, orden, lusten, viljan, drömmen... Drömmen om ett demokratiskt Sverige tog jag med mig och drog ett gammalt täcke över huvudet.
Vi ses, kanske, i valet 2014.
Men å andra sidan - det vete fan om jag orkar.
Läs även ursprunget till min uppgivenhet och frustration här: 1, 2. Scabbe skriver också.
Intressant.
Amanda. Ge inte upp utan ta reda på vad detta beror på. Om jag förstår alla inläggen rätt finns det valsedlar med 35 namn. Hur går det ihop då den enda godkända valsedeln i Stockholms län är denna, där du är med: http://www.val.se/val/val2010/valsedlar/R/rvalkrets/02/valsedlar.html#id0003
SvaraRaderaGör en sak av detta istället Amanda!
Visar det sig att det är tilåtet att göra så ska du använda detta politiskt även om du inte skulle komma in i riksdagen.
Och du kan göra det redan nu. Pressreleaser, anmäla valmyndigheten, kräva besked från Folkpartiet, etc.
Men jag förstår inte alls. det finns en riksdagslista för FP, du är med på den, varför ska man inte kunna kryssa den om man bor i Stockholms län?
/T
¨Ny länk till din valsedel: http://bit.ly/abAtMw
SvaraRaderaAha... nu förstår jag. Stockholms KOMMUN har en och länet en annan!
SvaraRadera:-(
Om jag förstått det rätt så har fp låst listorna till de 35 första? I så fall säger vallagen att en röst på dig (alltså om man tar en tom fp-valsedel och skriver amanda brihed) är en ogiltig personröst, och alltså bara tillfaller partiet. Bara för att klargöra läget.
SvaraRaderaDet är onekligen tragiskt, inte minst det faktum att du inte blivit informerad om det. Jag hade hoppats på att du skulle kunna kryssa dig upp en bra bit. Kram, och lycka till.
Tack, Mikael, för klargörandet. Jag läste mig igenom hela inlägget utan att begripa precis vari problemet låg.
SvaraRaderaBör inte en personvalskampanjande riksdagskandidat ha koll på hur det här med riksdagsvalkretsar fungerar?
SvaraRaderaInget ont om dej - du verkar vara en synnerligen klok folkpartist. Men det kan väl inte komma som en överraskning att Sverige är indelat i 29 riksdagsvalkretsar som varförsej har egna listor?
Mikael, "de 35 första" är alltså en missuppfattning som beror på en sammanblandning någon gjorde med Folkpartiets lista för Stockholms kommun, som har just 35 namn (det är en annan lista än den för Stockholms län, inte en delmängd av den). Tomas M och jag kommenterar de valtekniska detaljerna närmare hos Scaber Nestor.
SvaraRaderaJag förstår att besvikelsen måste vara oerhörd över insikten hur det intrikata valsystemet fungerar, om man haft en mer hoppingivande (men felaktig) föreställning om det tidigare.
Jag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Jag såg en uppgift om att Erik Wassén, högt placerad kandidat för Fp till Stockholms läns landsting, till sina väljare säger att man kan personrösta på honom genom att skriva hans namn på en partivalsedel för Fp. Det kan man inte alls, eftersom Fp har anmält sina kandidater. Han är visserligen anmäld i hela landstinget, men handskrivna personröster räknas inte för partier med anmälda kandidater, oavsett vems namn man skriver. Man måste använda en valsedel där namnet är förtryckt, allt enligt 13 kap. 8 § vallagen (den behöver dock inte gälla för någon viss valkrets).
Amanda, trots att du inte har någon reell chans att bli invald, så tänker jag granska valresultatets detaljredovisning av personrösterna för att se vilka kandidater som trots allt har gjort intryck på väljarna. I första hand är det förstås resultatet för Pp jag är ute efter, men jag lär kasta ett öga på Fp i Stockholm också. Det visar vad väljarna vill, om än inte vad de får när alla procentspärrar har applicerats, och det kan ge såväl partier som enskilda kandidater tips om vad de kan göra för att öka sina chanser i framtida val.
Ah, tack Anders, då hade jag missuppfattat. Amanda finns alltså på listorna i Stockholms län, men problemet är att inga utanför länet kan rösta på henne. Det är onekligen tråkigt.
SvaraRaderaJag har upenbarligen läst slarvigt i vallagen också, jag trodde faktiskt att en handskriven personröst på en anmäld kandidat skulle vara giltig. Det finns ju faktiskt inget skäl att förhindra det?
Det finns ju en relaterad aspekt, och det är ju att röster utanför länet hur som helst inte skulle ge henne mandat, eftersom personrösterna ändå räknas per valkrets (om man antar att Amanda är populärast i Sthlm då).
Jag anar att Mikael syftar på en längre kommentar jag skrev igår kväll, men som väntar på moderering och därför inte är synlig för övriga (ens för mig själv) än. Mikael tycks ha fått en förhandstitt...
SvaraRaderaÖverhuvudtaget tycker jag det är skit att vi har den sortens samhälle vi har, där man är så rädda för riktig demokrati fullt ut. Det viktiga är inte att en massa broilers får sina feeding tickets utan att folket tror på demokratin och systemet. En verklig representativ demokrati låter människor rösta på sin egen favoritkandidat och ser till att alla har samma chans att nå hela vägen in i riksdagen. Så är inte fallet nu.
SvaraRadera@Anders. Jag förhandsgranskar inga kommentarer. Jag låter till och med halvgalna sverigedemokrater vräka ut sin galla på mitt bloggiga hallgolv. Det ligger ingenting här och skvalpar och Mikael har inte fått några förhandsviewings av någonting alls. Dock ser jag inte någon kommentar liggandes från den profilen alls just nu, så jag vet faktiskt inte vad som hänt. For what it's worth.
Jag har Anders kommentar i min mail (slog på kommentarsbevakning på inlägget, så det var därifrån jag fick den):
SvaraRadera====
Mikael, "de 35 första" är alltså en missuppfattning som beror på en sammanblandning någon gjorde med Folkpartiets lista för Stockholms kommun, som har just 35 namn (det är en annan lista än den för Stockholms län, inte en delmängd av den). Tomas M och jag kommenterar de valtekniska detaljerna närmare hos Scaber Nestor.
Jag förstår att besvikelsen måste vara oerhörd över insikten hur det intrikata valsystemet fungerar, om man haft en mer hoppingivande (men felaktig) föreställning om det tidigare.
Jag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Jag såg en uppgift om att Erik Wassén, högt placerad kandidat för Fp till Stockholms läns landsting, till sina väljare säger att man kan personrösta på honom genom att skriva hans namn på en partivalsedel för Fp. Det kan man inte alls, eftersom Fp har anmält sina kandidater. Han är visserligen anmäld i hela landstinget, men handskrivna personröster räknas inte för partier med anmälda kandidater, oavsett vems namn man skriver. Man måste använda en valsedel där namnet är förtryckt, allt enligt 13 kap. 8 § vallagen (den behöver dock inte gälla för någon viss valkrets).
Amanda, trots att du inte har någon reell chans att bli invald, så tänker jag granska valresultatets detaljredovisning av personrösterna för att se vilka kandidater som trots allt har gjort intryck på väljarna. I första hand är det förstås resultatet för Pp jag är ute efter, men jag lär kasta ett öga på Fp i Stockholm också. Det visar vad väljarna vill, om än inte vad de får när alla procentspärrar har applicerats, och det kan ge såväl partier som enskilda kandidater tips om vad de kan göra för att öka sina chanser i framtida val.
======
Jag har Anders kommentar i min mail (slog på kommentarsbevakning på inlägget, så det var därifrån jag fick den):
SvaraRadera====
Mikael, "de 35 första" är alltså en missuppfattning som beror på en sammanblandning någon gjorde med Folkpartiets lista för Stockholms kommun, som har just 35 namn (det är en annan lista än den för Stockholms län, inte en delmängd av den). Tomas M och jag kommenterar de valtekniska detaljerna närmare hos Scaber Nestor.
Jag förstår att besvikelsen måste vara oerhörd över insikten hur det intrikata valsystemet fungerar, om man haft en mer hoppingivande (men felaktig) föreställning om det tidigare.
Jag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Jag såg en uppgift om att Erik Wassén, högt placerad kandidat för Fp till Stockholms läns landsting, till sina väljare säger att man kan personrösta på honom genom att skriva hans namn på en partivalsedel för Fp. Det kan man inte alls, eftersom Fp har anmält sina kandidater. Han är visserligen anmäld i hela landstinget, men handskrivna personröster räknas inte för partier med anmälda kandidater, oavsett vems namn man skriver. Man måste använda en valsedel där namnet är förtryckt, allt enligt 13 kap. 8 § vallagen (den behöver dock inte gälla för någon viss valkrets).
Amanda, trots att du inte har någon reell chans att bli invald, så tänker jag granska valresultatets detaljredovisning av personrösterna för att se vilka kandidater som trots allt har gjort intryck på väljarna. I första hand är det förstås resultatet för Pp jag är ute efter, men jag lär kasta ett öga på Fp i Stockholm också. Det visar vad väljarna vill, om än inte vad de får när alla procentspärrar har applicerats, och det kan ge såväl partier som enskilda kandidater tips om vad de kan göra för att öka sina chanser i framtida val.
==========
Jag har Anders kommentar i min mail (slog på kommentarsbevakning på inlägget, så det var därifrån jag fick den). Den verkar vara för lång, så den kommer i två stycken:
SvaraRadera====
Mikael, "de 35 första" är alltså en missuppfattning som beror på en sammanblandning någon gjorde med Folkpartiets lista för Stockholms kommun, som har just 35 namn (det är en annan lista än den för Stockholms län, inte en delmängd av den). Tomas M och jag kommenterar de valtekniska detaljerna närmare hos Scaber Nestor.
Jag förstår att besvikelsen måste vara oerhörd över insikten hur det intrikata valsystemet fungerar, om man haft en mer hoppingivande (men felaktig) föreställning om det tidigare.
Jag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag har Anders kommentar i min mail (slog på kommentarsbevakning på inlägget, så det var därifrån jag fick den):
SvaraRadera====
Mikael, "de 35 första" är alltså en missuppfattning som beror på en sammanblandning någon gjorde med Folkpartiets lista för Stockholms kommun, som har just 35 namn (det är en annan lista än den för Stockholms län, inte en delmängd av den). Tomas M och jag kommenterar de valtekniska detaljerna närmare hos Scaber Nestor.
Jag förstår att besvikelsen måste vara oerhörd över insikten hur det intrikata valsystemet fungerar, om man haft en mer hoppingivande (men felaktig) föreställning om det tidigare.
(forts. på Anders' kommentar)
SvaraRaderaJag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Jag såg en uppgift om att Erik Wassén, högt placerad kandidat för Fp till Stockholms läns landsting, till sina väljare säger att man kan personrösta på honom genom att skriva hans namn på en partivalsedel för Fp. Det kan man inte alls, eftersom Fp har anmält sina kandidater. Han är visserligen anmäld i hela landstinget, men handskrivna personröster räknas inte för partier med anmälda kandidater, oavsett vems namn man skriver. Man måste använda en valsedel där namnet är förtryckt, allt enligt 13 kap. 8 § vallagen (den behöver dock inte gälla för någon viss valkrets).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera(forts på Anders' kommentar...)
SvaraRaderaJag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Jag såg en uppgift om att Erik Wassén, högt placerad kandidat för Fp till Stockholms läns landsting, till sina väljare säger att man kan personrösta på honom genom att skriva hans namn på en partivalsedel för Fp. Det kan man inte alls, eftersom Fp har anmält sina kandidater. Han är visserligen anmäld i hela landstinget, men handskrivna personröster räknas inte för partier med anmälda kandidater, oavsett vems namn man skriver. Man måste använda en valsedel där namnet är förtryckt, allt enligt 13 kap. 8 § vallagen (den behöver dock inte gälla för någon viss valkrets).
(forts. på Anders' kommentar)
SvaraRaderaAmanda, trots att du inte har någon reell chans att bli invald, så tänker jag granska valresultatets detaljredovisning av personrösterna för att se vilka kandidater som trots allt har gjort intryck på väljarna. I första hand är det förstås resultatet för Pp jag är ute efter, men jag lär kasta ett öga på Fp i Stockholm också. Det visar vad väljarna vill, om än inte vad de får när alla procentspärrar har applicerats, och det kan ge såväl partier som enskilda kandidater tips om vad de kan göra för att öka sina chanser i framtida val.
SLUT på Anders' kommentar
Ok, kommentarer försvinner helt klart härifrån automatiskt. Vete fan vad som pågår.
SvaraRaderaMittenstycket av Anders' kommentar som bara vill falla bort:
SvaraRaderaJag undrar dock hur många av de 6.000 personer som kandiderar till riksdagen i år som är tillräckligt insatta i reglerna för att korrekt kunna bedöma sina egna chanser. Sedan har vi över 50.000 kandidater i valen till landstings- och kommunfullmäktige, där reglerna dessutom skiljer sig från riksdagsvalet.
Jag såg en uppgift om att Erik Wassén, högt placerad kandidat för Fp till Stockholms läns landsting, till sina väljare säger att man kan personrösta på honom genom att skriva hans namn på en partivalsedel för Fp. Det kan man inte alls, eftersom Fp har anmält sina kandidater. Han är visserligen anmäld i hela landstinget, men handskrivna personröster räknas inte för partier med anmälda kandidater, oavsett vems namn man skriver. Man måste använda en valsedel där namnet är förtryckt, allt enligt 13 kap. 8 § vallagen (den behöver dock inte gälla för någon viss valkrets).